Мастила за Inkjet мастилено-струйни принтери


Описание на мастилата

Назад към дигитален печат върху сувенири

 

МАСТИЛАТА

Обща характеристика

Мастилата за струен печат се разделят на две групи според условията за използване на отпечатаните продукти – за вътрешна и външна употреба, което поставя съвсем различни изисквания по отношение на резолюция, устойчивост на печатното изображение на механични повреди, светлина, климатични условия и т.н. По принцеп мастилата за струйния печат са течни и имат нисък вискозитет (1-30 mPa.s). Те трябва да са добре филмирани, така че, евентуални замърсители или крупни пигментни частици да не запушат дюзите на печатащата глава. Но има и твърди при стайна температура мастила, т.нар. hot-melt. В структурата на мастилата като оцветители (дисперсна фаза) се използват багрила или пигменти, а като носител (дисперсна среда) – различни течности, в зависимост от технологичния вариант. Например, за непрекъснат Inkjet се използва вода или разтворители (метил-етил кетони); за термичния Inkjet (DoD) – вода; за пиезо Inkjet (DoD) – вода, масло, за hot-melt – разтопени восъци, за UV – течни мономери. Поради ниския вискозитет, качеството на печат зависи изключително много от вида на повърхността, върху която се печата. Мастилата имат склонност към абсорбиране или разтичане, а при невсмукващи повърхности се появява мрамороподобен ефект. Тъй като пропорцията на течността в мастилото е висока (до 95%), хартията променя своята геометрия и се деформира (навърнява се). Този проблем може да се реши само с използване на хартии със специално покритие, което задържа течността и я предпазва от разтичане. Дебелината на мастиления слой върху хартията в едни случаи (за мастила на водна, маслена или на основа разтворители), е много фина (<0,5mm), но за hot-melt или за UV мастилата са характерни относително дебели мастилени слоеве (<10 mm), т.к. те съдържат абсолютно различни флуиди.

 

Мастила на основата на багрила: в тези мастила оцветяващото вещество е багрило, чиито фини частици са диспергирани във вода. Мастилата проникват в печатния субстрат и то така, че капките се разтеглят, деформират и оформят плавен тонален преход. Произведеният печат е с фотографско качество, с брилянтни цветове върху гланцова хартия, с много точно предаване на дребните детайли на изображенията. Недостатъкът е, че тези мастила нямат светлоустойчивост и на директна слънчева светлина избледняват бързо. Поради това тези мастила се преполъчват само за т.нар. indoor приложение.

 

Пигментни мастила: тези мастила съдържат като оцветяващо вещество пигмент. Пигментните частици са относително по-крупни и са издръжливи за дълго време на UV лъчи. Затова те се използват най-вече за outdoor рекламна продукция (външна реклама), но също така и за вътрешни рекламни материали, ако се изисква висока светлочувствителност. Съществуват три различни видове пигментни мастила:

 

а) мастила на водна основа: те са подходящи за стандартни принтери, които могат да печатат със скорост от 5 до 10 кв.м./час и които обикновено печатат с багрилни мастила, но ги има и в модификация с пигменти. Мастилата на водна основа съхнат относително по-бавно. Такива принтери са по-производителни при печат на топло, при което съхненето се ускорява;

 

б) мастила на основата на разтворители – тук пигментите са диспергирани в разтворители, които са летливи. Съхненето е съществено по-бързо, което позволява по-висока скорост на печат. Това обаче изисква добра система за отвеждане на летливите газове с цел екстрация и рециклиране на разтворителите. Принтерите например на НР Scitex Tj 8300 печатат с 400 кв.м./час и гарантират от три до пет години светлоиздръжливост. Но от гледна точка на екологията тези мастила са неприемливи и в замяна се предпочитат еко- или мастила с по-малко количество разтворители в композицията (по-меки), които нямат съсъщата оцветяваща сила като солвентните, но пък са високо устойчиви на светлина и климатични условия. Поради по-ниското съдържане на разтворители, те могат да се използват в схеми без наличие на вентилационна система.

 

в) UV- съхнещи мастила - това са мастила без разтворители, на база течни мономери или олигомери, с фотоинициатори, които се закрепват след облъчване с UV лъчи. Те съхнат мигновено и не емитират вредни за околната среда летливи вещества. В последните години те са станали много популярни, особено за плоски принтери върху неабсорбиращи повърхности като стъкло и метал. В настоящия момент те се използват също и за широк формат ролни печатащи системи с ширина на ролата до 5 метра.

 

Назад към дигитален печат върху сувенири

 

По материали на сп. Опаковки и печат